nedeľa 6. marca 2011

šaláty recepty


ŘEDKVIČKOVÝ SALÁT



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 svazky ředkviček (cca20 kusů),6 vajec na tvrdo uvařených,3 lžíce majonézy(nejlépe hellmans),pažitka,sůl,pepř.

POSTUP PŘÍPRAVY

Ředkvičky nakrájíme na kolčka,vejce na malé kostky,spojíme majonézou.Přidáme sůl,pepř a pažitku.

Salát z pekingského  zelí se zeleninou a česnekem



POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1/2 hlávky zelí * 2 vejce natvrdo * 1 svazek ředkviček * 1 salátová okurka * 100 g tvrdého sýra ***** zálivka - 1 lžíce světlého vinného octa * 2 lžíce olivového oleje * dolít do 1 dcl vodou * 2 stroužky česneku * sůl

POSTUP PŘÍPRAVY

vše nakrájíme, vejce mají být na osminky, já krájím na kráječi vajec.-) promícháme se zálivkou a můžeme papkat.

Rychlý zelný salát



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kysané zelí, cibule, gothaj nebo jiný salám, majolka nebo b. jogurt, sůl, pepř

POSTUP PŘÍPRAVY

Zelí nakrájíme do misky, přidáme nakrájenou cibuli a salám. Osolíme, opepříme a dáme majolku nebo jogurt popř. oboje. Výborné k bílému pečivu a k tomu rajčátko. Chlapi se po něm můžou utlouct :-).

*** Pochoutkový salát - naprostá lahůdka***



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

30-40dkg salámu (nakrájet na nudličky), 2 cibule, 2 okurky, 2vajíčka natvrdo, ster.hrášek Na zálivku: 1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 1 lžíce worchesteru, 1 lžíce hořčice, 1 kostka cukru a nakonec majonéza

POSTUP PŘÍPRAVY

suroviny na salát dáme do mísy, suroviny na zálivku dáme do malého kastrůlku a necháme projít varem, pak nalijeme na suroviny v misce, zamícháme a přidáme majonézu... je to opravdu lahůdka!!! určitě vyzkoušejte...
**SALAT,CO NIKDY NEZBYDE***



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

10 středních brambor * 1 malá cibule * větší mrkev * 2 vajíčka natvrdo * 10dky vysočiny,recept je focený se šunkovým salámem, * 5 větších okurek * hrášek z konzervy * sůl * lžíce plnotučné horčice * lák z okurek * majolka z pytlíku (někdy je třeba dát ještě jednu majolku nebo lze dát i bílý jogurt) * vše smícháme,je fakt výborný,dobrou chut

POSTUP PŘÍPRAVY
uvaříme brambory,vajíčka,mrkev,jinak vše za syrova

Výborný salát s rajčaty a tuňákem - ze starého chleba



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na plnou 2-litrovou mísu potřebujeme: 1/4 starého chleba (4 krajíce) * 4-6 rajčat * 1 červená nebo bílá cibule (pokud budem dávat obyč. žlutou, stačí půlka - ale záleží na chuti) * bazalka - 2 lžíce sušené nebo přiměřené množství čerstvé - ta je samozřejmě lepší * 1 konzerva tuňáka * olivový olej * sůl, pepř * dle chuti mozzarela, olivy

POSTUP PŘÍPRAVY
Chleba namočíme do vody - aby byl ponořený, nebo průběžně otáčíme. po cca půlhodině (krajíce budou dřív) ho pořádně vyždímáme a nadrobíme do mísy. Přidáme nadrobno krájenou cibuli, bazalku, tuňáka - pokud máme v oleji, nalijeme i s olejem, ve vl. šťávě slijeme a přidáme půl deci olivového oleje. dochutíme, a necháme odležet tak půl hodiny.

ledový salát mix (recept od mé maminky)


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Hlavička ledového salátu, 8 scheri rajčátek ,schwardsvaldká zauzená šunka ,2 vajíčka uvařená natvrdo,kousek jadl sýru, bílý jogurt ,lžička majolky, špetka koření čubrica(nemusí být), řeřicha na ozdobu

POSTUP PŘÍPRAVY

Ledový salát natrháme do mísy,totéž uděléme se šunkou,rajčata překrojíme napůl,na menší plátky jadl sýr ,přidáme čubricu koření,jogurt smíchaný s majolkou.Vše promícháme, navrch poklademe rozkrojenými vajíčky na čtvrtky a ozdobíme řeřichou.Pozor už nesolíme šunka a sýr jsou slané.

Jednoduchý a dobrý šalát


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Čínska kapusta / môže byť aj hlávková/,4 kusy surovej mrkvy,2 kusy cibule,olivový olej,soľ,mčk-/mleté korenie/, šťavu asi z 1/2 citróna,rascu mletú,alebo celú-podľa zvyku.

POSTUP PŘÍPRAVY

Čínsku kapustu /môže byť aj hlávková/ nakrájame na pásiky,pridáme na tenko nakrájanú cibuľu,mrkvu tiež na pásiky.Posolíme podľa chuti,pridáme mčk ,rascu a olivový olej tak,ako máte radi...a nezabudnime na citrón /kto nemá rad nemusí/.Premiešame,necháme asi pol hodky odstáť....a servírujem
rychlý lehký gurmánský salát s hermelínem


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

NA DVĚ PORCE: směs listových salátů (ledový, rukola, čekanka atp.), cca 4 hrsti *** 1 větší hermelín nebo dva malé *** cca 4 lžíce brusinkového kompotu ***

POSTUP PŘÍPRAVY

"jemný plísňový sýr s brusinkovým přelivem na lůžku z listových salátů" - takhle by to asi pojmenovali v nějaké lepší restauraci - zní to labužnicky, vypadá i chutná báječně a pritom to nezabere víc než pár minut a porce vyjde na pár desetikorun...

Buď lze koupit směs už natrhaných listových salátů (např. v Bille stojí sáček kolem 30 Kč) nebo nakouskovat to, co máme zrovna doma či na zahrádce... a rozdělit na misky.
Hermelín je třeba nakrájet na malé dílky, ale zatím neodělovat - tak jak je, kulatý, jen rozkrájený, přendat na talířek a na 30sekund (NE víc!!!) dát do mikrovlknky, aby "povolil" (lze i na grilu, čas je ale třeba hlídat - hermelín se má začít táhnout, ale ne téct).
Pak jednotlivé malé trojůhelníčky rozdělujeme jednotlivě na saláty.
Nakonec každou porci pokapeme brusinkami (stejné, jako se dávají na svíčkovou, my máme domácí od babičky, ale lze je i koupit, výborné má např. Ikea).
Promícháme ... a je to.
Žádná další dochucovadla nejsou nutná (sýr dodá sůl, brusinky "zálivku"), ale fantazii a chuti se meze nekladou, pepř atp. tomu určitě neublíží.

Může to být lehký oběd nebo večeře, příp. předkrm.
Dobrou chuť.







MRKVOVÝ SALÁT


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

mrkev, cibule, kyselé okurky, kysaná smetana nebo smetanový jogurt či majolka, sůl....PŘÍLOHA K : vařené brambory a vinná klobása, řízek nebo smažený sýr anebo vařený či smažený květák atd...

POSTUP PŘÍPRAVY

Mrkev jemně nastrouháme, jemně pokrájíme cibulku a nakrájíme kyselou okurku, přidáme kysanou smetanu, ale musí to být řídké - asi jako tatarka, posolíme a dostatečně smícháme.

TIP PRO HUBNOUCÍ : můžete použít normálný jogurt, mrkev, cibulku a sůl, bez kyselé okurky, jako přílohu k vařeným bramborám a třeba vařenému květáku apod...ale jen bez tuku. Je to opravdu dobré...

Melounový šopák


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

meloun, balkán a pepř

POSTUP PŘÍPRAVY

Prostě jednoduše nakrájíme na kostky meloun, poklademe kostkama balkánu, popepříme a jíme. Ano, vím - je to divné, ale moc dobré - mám od kolegyně Radky, která nám to v kanclu připravila, pod nos strčila a pak očekávala pochvalu - a té se jí opravdu dostalo!
Lyonský salát


POTŘEBNÉ PŘÍSADY
salát (hlávkový nebo ledový), olej, ocet, cukr, sůl, pepř, hořčice, uvařené vejce a česnek, anglická slanina

POSTUP PŘÍPRAVY
Uvaříme si vejce. Salát natrháme na kousky.
Uděláme si zálivku: olej (asi 100ml), ocet (dle chuti), cukr, sůl, pepř, hořčice(asi tak dvě lžíce), uvařené vejce nakrájené na kostičky (používám kráječ na vejce, který udělá z vejce krásné kostičky :-)), česnek (asi 2-3 stroužky). Zálivku promícháme se salátem. Nakonec na pánvi orestujeme anglická slaninu, kterou pak teplou nalijeme na salát a podáváme.
Je to výbornéééé a všem, kdo má rád saláty doporučuji vyzkoušet. Snažila jsem se dát alespoň odhadem nějaké množství k jednotlivým surovinám, ale dělám to od oka takže to je docela problém :-))) ale určitě se povede, kdyby jste měli nějaký problém určitě napište ráda pomůžu

Těstovinový salát s tuňákem v tomatě


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 konzerva tuňáku v tomatě, asi 1/4 balíčku těstovin (jakékoli), 1/2 červené papriky (může být i jiná), asi 5 scherry rajčat, 1-2 růžičky květáku, 2 řektvičky, 1/3 ledového salátu, jarní cibulka, sůl

POSTUP PŘÍPRAVY
V osolené vodě si uvaříme květák tak na skus, v té samé vodě můžeme po vyjmutí květáku uvařit těstoviny. Než se nám to uvaří vakrájíme si zeleninu a dáme do mysky, potom přidáme vychladlý květák, který rozděláme na malinké růžičky a těstoviny. Nakonec přidáme celou konzervu tuňáku v tomatě, dochutíme, zamícháme a můžeme podávat.

Vylepšená tatarka


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Majonéza, pórek, pažitka, sůl, pepř, plnotučná hořčice, trochu mlíka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Vše smíchat dohromady, mlíko přidávat podle konzistence, aby to bylo akorát. Je vynikající. Lepší než kupovaná.

Čínský salát z hlávkového zelí



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Bílé hlávkové zelí, cibule, sterilovaná červená kapie, houba "Jídašovo ucho", kmín, čínské koření, sůl, olej, citronová šťáva. Všechny suroviny dávám od oka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Bílé zelí nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit. Necháme jen chviličku projít varem (asi 2 minuty). Poté slijeme. Mezitím si nakrájíme nadrobno cibuli a dáme restovat na pánev. Když trochu zhnědne, přidáme najemno rozsekané houby (ty nejprve zalijeme vařící vodou a počkáme až změknou), pokrájenou kapii, kmín a čínské koření. Vše chviličku prohřejeme. Nakonec přidáme trošku citronové štávy a tuto směs smícháme se slitým zelím. Podle potřeby dosolíme. Necháme v chladu uležet.


LABUŽNICKÝ SALÁT SE SÝREM A PÓRKEM



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150 G EIDAMU ,1 PÓR, 400 G JUNIORU, PEPŘ,SŮL,CITR.ŠŤÁVA,MAJOLKA,BÍLÝ JOGURT

POSTUP PŘÍPRAVY

SÝR A JUNIOR NA KOSTIČKY , PÓR NA KOLEČKA. PROMÍCHÁM PŮL NA PŮL S MALOLKOU A JOGURTEM. JAK KDO MÁ RÁD. PŘIDÁM PÁR KAPEK CITR.ŠŤÁVY. DÁT VYCHLADIT.

Salát RUMCAJS


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150g Gothaje 1 velká cibule 3 kyselé okurky 2 lžíce majolky Dresing: 2 lžičky oleje 2 lžičky cukru 2 lžičky plnotučné hořčice 1 lžička sójové omáčky 1 lžička worčestru

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejprve připravíme dresing tak, že vše hodíme do kastrůlku, necháme spojit ingredience (nesmí se vařit) a hned sundáme - necháme vychladnout.
Mezi tím nakrájíme na kostičky salám, okurky a cibuli na proužky.
Když je dresing vychladlý, smícháme ho s tím, co jsme nakrájeli a přidáme 2 lžíce majolky.
Salát dochutíme solí a pepřem.
Necháme vychladit.

Výborný letní salát s ananasem


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2 pekingské zelí, 1okurka, 10 rajčat (já dávám cherry nebo ta malá), 4 vejce, sýr eidam, šunkový salám nebo jakýkoliv co Vám chutná, malý ananasový kompot,majolka.. já dávám youfresh nebo light cca polovina sklenky určitě ne víc, sůl, pepř

POSTUP PŘÍPRAVY

nakrájíme pekingské zelí do misky, přidáme na kousky rajčata, okurku, na kostičky eidam a salám. Vejce uvaříme natvrdo a také na kousky pokrájíme. Přidáme pokrájený ananasový kompot... okapaný. Já ty kousky ještě krájím, jelikož jsou většinou dost veliké. Osolíme a opepříme. nakonec vmícháme majolku ( může být i zakysanka, cokoliv co používáte) a je to hotové.

Italský salát - rychlá a dietní večeře


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

5 velkých rajčat, tuňák v plechovce( v oleji nebo ve vlastní šťávě, záleží na vás, výborný je i se zeleninou), sáček oliv s papričkama, 20 dkg šunky, 20 dkg sýru na strouhání, můžete přidat i malou plechovku kukuřice

POSTUP PŘÍPRAVY

Rajčata, šunku i olivy nakrájíme na kostičky, šťávu z oliv přidáme do misky, přidáme tuňáka a nastrouháme sýr. To je vše. Výborný je s tmavým pečivem. Žádnou sůl ani jiná ochucovadla nepřidávejte. Šťáva z oliv je dostatečně výrazná a pokud přidáte tuňáka v oleji, tak už není potřeba nic. Pokud dáte ve vlastní šťávě, přikápněte trochu olivového oleje.

Salát k večeři pro velkou rodinu :-)


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

6 vajec natvrdo * 4 větší pevná rajčata * 1 salátová okurka * ředkvičky * 2 jarní cibulky nebo menší normální cibule, může být i červená nebo pórek * 3 tenké párky nebo kus šunky, junioru * 100g tvrdého sýra * sůl******** dresing: 2 bílé jogurty (celkem 300 g) * 200 g majonézy * 2 lžíce plnotučné hořčice * pepř * 2 lžíce worchestrové omáčky

POSTUP PŘÍPRAVY

vejce na proužky, ostatní na malé kousíčky, sýr nastrouhat.vše smícháme a dáme chladit.
k letní večeři je ideální!
složení je samozřejmě spíš o tom, "co dům dal", jen ten dresing, vajíčka a cibulku nevynechávat:-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára