sobota 24. septembra 2011

rajčiny


Subject:PARADAJKY
 Posielam niečo na prečítanie, zamyslenie a prípadne aj na výstrahu

Hypermarketové rajče

Rajče se sklízí ještě zelené. Pak je uloženo do velkoskladů, kde je
podchlazeno při teplotě do deseti stupňů. Cílem je zpomalit proces dozrávání
o zhruba dva týdny a tím oddálit krajní termín ideální konzumace.
Jenže následný osud rajčete je mnohem závažnější a také méně známý. Aby byla
rajčata zbavena eventuelních bakterií, projdou chlorovou koupelí. I když v
ní pobudou jenom dvě minuty, přesto část této tekutiny vstřebají.
Absorpce se usnadňuje zejména tehdy, je-li na některém místě porušena
slupka.
Pak přichází dvou až třítýdenní pobyt v komoře pro dozrávání. A právě v
tomto ovzduší naplněném etylénovým plynem nabírá rajče, podobně jako mnohé
další plody, charakteristickou barvu.
Doporučuje se, aby tato fáze zrání nepřesáhla 72 hodin, protože pak by se na
plodech mohly objevit houby. Jenomže toto doporučení je velmi často
porušováno, protože je třeba dosáhnout přijatelné barvy u plodů sklízených
ve stále ranější fázi vývoje, čili zelenější a zelenější.
Nyní začíná kosmetická fáze celého procesu. Aby rajče vypadalo lépe a
lákavěji, využívá se umělého barviva. Než se rajčata vydají na pulty
obchodů, je jim do kůže vstříknuto barvivo, které jim dodá jednotný vzhled.
Ještě než se rajče dostane na náš stůl a dřív než je položeno na pult, musí
projít další procedurou, voskováním. Tím se zabrání vypařování vody,
scvrkávání a vráskám a dužina rajčete se uchová tak dlouho, jak je to jen
možné.
Některé deriváty vosků jsou z petroleje a další mohou být pro zjemnění
obohaceny mýdlem.
O tom, co jíme, rozhodujeme sami.
Fuj - a to nám dávají bez ostychu.
Já věděl, proč se plahočím, proč ohýbám hřbet na zahrádce ... ať žije zlatý
venkov !!!!!!! a domácí zahrádky !!!!!!!
Tak " dobrou chuť " ....... brrrrrrrr .......
P.S.: rad podporujem svojimi nakupmi ci e-mailami predaj z dvora, ci na tržniciach od pestovateľov :)







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára