piatok 26. augusta 2011

zase niečo o soji. sprav si obraz


 
----- Original Message -----
Sent: Wednesday, August 24, 2011 10:01 AM
Subject: Fwd: Niečo o sóji



---------- Správa poslaná ďalej ----------
Od: Marian Brezina <brezinamarian@pobox.sk>
Dátum: 23. augusta 2011 21:34
Predmet: Niečo o sóji
Komu:


Niečo o sóji
PDF
Tlačiť
E-mail

Nedeľa, 20 Február 2011 18:25
Niečo o sóji
Je sója novodobou zázračnou potravinou, za akú ju jej zástancovia prehlasujú, alebo je tu niečo čo nám zabudli povedať?
Zvyčajne, keď počujeme o sóji, sú vychvaľované jej prínosy. Predtým než ale začneme naplno túto ”zázračnú potravinu” ospevovať, mali by sme nahliadnuť trochu hlbšie k istým faktom.
Hlavná obava v ohľade konzumácie veľkeho množstva sóje je riziko príjmu nadmerných dávok sójovych izoflavonoidov (fytoestrogénov). Ak by sa konzumenti sóje riadili radou Protein Technologies International (združenie výrobcov izolovaných sójovych bielkovín) a skonzumovali by 100 gramov sójovych bielkovín denne, ich denný príjem genisteinu (druh izoflavonoidu obsiahnutého v sóji, ktorý účinkuje ako fytoestrogén-látka rastlinného pôvodu, ktorá môže napodobňovať v určitom zmysle účinky estrogénu) prekročí 200 miligramov za den. Príjmu takéhoto veľkého množstva genisteinu by sa malo vyhnúť (Len na porovnanie, japonskí muži príjmu priemerne menej ako 10 miligr amov genisteinu denne).
Koľko sóje jedia v Ázii???
V skratke, nie až tak veľa. Napriek tomu sójový priemysel vytrvalo tvrdí, že sója je hlavnou plodinou a základnou stravovacou zložkou v Ázii! Štúdia o využití sóje v Ázii z minulosti ukazuje, že sója bola používaná len chudobnými v čase nedostatku jedla, ale iba po opatrnom spracovaní (napríklad zdĺhavou fermentáciou), aby sa zničili jedovaté látky. Mnohí vegetariáni v USA a v Európe však nepovažujú za nadmerné skonzumovanie 220 gramov tofu a niekoľkých pohárov sójového mlieka denne, 2-3 krát týždenne. Vo všeobecnosti Ázijci používajú malé porcie sóje a to len ako prílohu k jedlu.
Možno ste počuli jeden z argumentov sójového priemyslu, ze “sójove kojeneckée mlieko musí byť bezpečné ke´dže ázijskí kojenci prijímajú sójové kojenecké mlieka stáročia” (Len další nepravdivý kúsok z propágacie, podobne ako vyhlásenia, že sójové kojenecké mlieko je lepšie ako materské) .
Zdá sa, že tieto propagačné vyhlásenia západných producentov sóje robia z ázijcov väčších konzumentov sóje akými boli a stále sú. Prečo je tomu tak?? Ázia je obrovský trh pre sójový priemysel, a jeho snahou je presvedčiť Ázijcov, že ich predkovia jedli viac sóje než v skutočnosti.
V akom množstve je sója nebezpečná?
U dospelých
Pohár sójového mlieka denne vyradí z funkcie štítnu žľazu. V článku v americkom časopise Woman ‘s World (Svet Zien),16 marec 2001 sa uvádza, že bolo preukázané, že už malé množstvo 30-tich miligramov sójových izoflavonoidov múže potlačiť funkciu štítnej žľazy. Izoflavonoidy v sóji účinkujú ako hormóny v tele. A u mnohých žien, hlavne u tých, čo prijímajú veľlké množstvá koncentrovaného sójového prášku alebo berú doplnky s obsahom týchto izolavonoidov (na zmiernenie post-menopauzálnych tažkostí) narušuje hormonálnu rovnováhu v tele, spušťajúcu alebo zhoršujúcu problémy so štítnou žľazou”, vysvetľuje doktorka Larian Gillespie, autorka knihy “THE GODDESS DIET”(dieta bohyne). Niektorí odborníci dokonca vyzývajú výrobcov sójových produktov na odstránenie týchto izoflavonoidov z ich produkcie.
Sójove bielkoviny boli ohodnotené novozélandským úradom pre dohľad nad potravinami ako bielkov
iny predstavujúce možný hazard pre konzumentov a to najmä počas pohlavného dospievania, počas vývoja mozgu plodu a novorodencov, a pre funkciu štítnej žľazy u detí a dospelých.
U kojencov
Podobne. Dávka v sójových kojeneckých mliekach znamená že dieťa príjme dávku podobnú akoby dospelá žena užila do 10 antikoncepčných tabletiek denne. Alebo dieťa v jeho prvom roku života príjme dávku rovnajúcu sa 100 tabletkovému ekvivalentu. Krv kojencov, dojčených sójovými produktami, obsahujú od 13.000 do 12.000 krát viac estrogénovych zložiek, než krv detí dojčených iným mliekom. Kojenci, dojčení exkluzívne zo sóje formulovaným mliekom, prijmú denne rovnaké množstvo hormónu estrogén, aké sa nachádza v minimálne piatich antikoncepčných tabletách.
Počas prvých mesiacov života novorodeniatka prechádzajú “testosterónovým vzkypením”, počas ktorého sú hladiny testosterónu takmer tak vysoké, ako u dospelých jedincov. Počas tohto obdobia je organizmus dojčaťa mužského pohlavia programovaný tak, že počas puberty začnú prejavovať špecifické mužské charakteristky – nielen vývoj pohlavných orgánov, svalov, hlasiviek, ale aj zmeny v mozgu, ktoré sú špecifické pre mužské pohlavie.
Výskumy na zvierátch preukázali, že fytoestrogény v sóji sú silnými endokrinnými narušiteľmi. Sójová výživa, ktorý zaplavuje krv dieťaťa ženskými hormónmi, potláčajúcimi testosterón, spôsobuje poruchy vyvojových štruktúr u chlapcov, vrátane mentálnej retardácie a hyperaktivity. Kojenci mužského pohlavia, ktorí boli vystavení DES (syntetický estrogén), vykazovali menšiu úroveň vyspelosti. Mladé opice, kŕmené sójovými izoflavónmi, mali o 70% nižšie hodnoty testosterónu, v porovnaní s opicami, kŕmenými iným živočíšnym mliekom (ktoré tiež nie je ideálnou ľudskou stravou).
Takmer 15% bielych a 50% africkoamerických dievčat vykazujú známky puberty, ako vývoj prsníkov a ochĺpenia, už pred ôsmym rokom života. Niektoré dievčatá vykazujú známky puberty už v treťom roku. Tento predčasný pohlavný vývoj dievčat je spájaný s konzumovaním sóje a vystavením sa enviromentálnym estrogénom, ako PCBs a DDE. Príjem fytoestrogénov počas tehotenstva môže mať už aj v malých množstvách nežiadúci vplyv na vývoj plodu a na načasovanie puberty v neskoršom veku.
Aké množstvo sóje je bezpečné?
U kojencov veríme, že akékoľvek množstvo je príliš veľa. Dospelý človek môže prijímať s opatrnosťou malé množstvá sóje, ak vôbec nejaké. Recepty obsahujúce sójové prísady môžu byť vždy nahradené za iné.
Pozorovania zo študie z Ishizuki Thyroid Clinic (Klinika pre štítnu žľazu) naznačujú enormný potlačujúci účinok na funkciu štínej žľazy ak pozorovaní prijímali 30 gramov sójových bôbov denne.
Pre približnú predstavu: 30 mg sójových izoflavonoidov môže byť obsiahnutých v 9-20 g sójových bôbov a sójovej múky, 12g mletej sóje, 50-110g tofu, 150-240g sójového mlieka, 35-45g miso, 80g sójových výhonkov.
Sója a jej nebezpečie
Vysoká hladina kyseliny fytinovej (phytic acid) v sóji znižuje asimiláciu vápnika, horčíka, medi, železa a zinku. Túto kyselinu v sóji nie je možné neutralizovať bežným spracovaním, ako je močenie, alebo dlhé a pomalé varenie. Táto potom sposôbuje poruchy vývoja detí. Inhibítory enzýmu tripsín v sóji reagujú s trávením bielkovín a spôsobujú poruchy pankreasu. Zvieratám počas testov inhibítory tripsínu zo sóje spôsobovali spomalený rast. Sójove fytoestrogény narušajú endokrinné funkcie a spôsobujú neplodnosť a rakovinu prsníka u dospelých žien. Sú tiež antityroidným (napádajú štítnu ž ľazu) činiteľom, spôsobujú hypotyroidizmus a rakovinu štítnej žľazy. Analógy vitamínu B12 zo sóje nie sú vstrebané, a preto má telo vyššie požiadavky na vitamin B12. Sójové jedlá taktiež zvyšujú požiadavky tela na vitamín D. Do sóje sa pridáva toxická náhrada - vitamin D2. Krehké bielkoviny sú počas vysokoteplotného a dlhodobého varenia prílišn denaturalizované. Výsledkom teplotného spracovania je formovanie toxického lysinoalanínu a vysoko karcinogenného nitrosamínu. Dochádza tiež k vytváraniu voľnej kyseliny glutamovej, inak MSG, potenciálneho neurotoxínu. Doplňujúce dávky sa pridávajú aj do sójových výrobkov na zakrytie nepríjemnej chute.
Fakty a bludy o sóji
Blud: Sója sa ako jedlo používa mnoho tisícročí.
Fakt: Sója je známa mnoho tisísročí, avšak, ako jedlo sa prvýkrát použila až počas dynastie Chou (1134-246 pnl), vtedy, keď sa Činania naučili sóju fermentovať a vyrábať z nej jedlá ako tempeh, nattto, miso a tamari.

Blud: Ázijci konzumujú veľké množstvo sóje
Fakt: Japonci a Číňania skonzumujú denne v priemere len 10 gramov sójového jedla (asi 2 čajové lyžičky). Ázijci konzumujú sóju v malom množstve, ako pochutinu, nie ako náhradu za živočíšne bielkoviny.

Blud: Americká dietetická asociácia (ADA) predsa nepovažuje sóju za nebezpečnú.
Fakt: ADA nikdy neprehlásila, že sója je bezpečná. Vyjadrila sa, že sú štúdie, ktoré hovoria o pozitívach i negatívach sóje. ADA dodáva, že rozsiahlé štúdie nie je možné uskutočniť, a to z etickách dôvodov. Prečo asi?

Blud: Moderné sójové výrobky majú rovnaké zdravotný úžitok, ako tradične fermentovaná sója.
Fakt: Najmodernejšie sójové výrobky nie sú fermentované (a tak toxíny nie sú neutralizované) a sú spracované spôsobmi ničiacími bielkovinu a tvoriacími toxíny.

Blud: Sójové výrobky sú zdrojom kompletných bielkovín.
Fakt: Ako aj ostatné strukoviny, aj sôja má nedostatok síru obsahujúcich aminokyselín, metyonínu a cystínu. Navyše, moderné spracovanie sóje ničí krehký lysín.

Blud: Fermentované sójové produkty zabezpečia dostatok vitamínu B12vo vegetariánskej strave.
Fakt: Zložku, ktorá je podobná vitamínu B12, telo nedokáže použiť a tak sa nedostatok B12 zvyšuje.

Blud: Sójové formuly sú pre kojencov bezpečné.
Fakt: Jedlá zo sóje obsahujú inhibítory tripsínu, ktoré bránia v trávení bielkovín a rušia pankreatické funkcie. Zvieratá, kŕmené stravou, obsahujúcou inhibítory tripsínu, vykázali poruchy vývoja a poruchy pankreasu. Príjem sóje zvyšuje potrebu vitamínu D, ktorý je potrebný pre budovanie kostí a telesný vývoj. Fytinová kyselina spôsobuje zníženú biodostupnosť železa a zinku, ktoré sú potrebné pre zdravie a vývoj mozgu a nervového systému. Sóji tiež chýba cholesterol, taktiež nevyhnutný pre vývoj mozgu a nervového systému. Vysoké dávky fytoestrogénov v sójových formul&aacut e;ch pre kojencov, značne prispievajú k predčasnému sexuálnemu vývoju dievčat a oneskorenému až retardovanému vývoju u chlapcov.

Blud: Sója a sójové jedlá majú preventatívny účinok proti osteoporóze.
Fakt: Sója a sójové jedlá spôsobujú nedostatok vápnika a vitamínu D, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé kosti. Sú to vápnik zo zeleniny a vitamín D z morských jedál a zo slnka, ktoré maju preventativny účinok proti osteoporóze u Ázijcov, nie sójové jedlá.

Blud: Súčasné sójové výrobky chránia pred mnohými druhmi rakoviny.
Fakt: Okrem iných štúdií, aj britská vláda podala konkluzívnu správu o tom, že niet dôkazov o tom, že sója a sójové výrobky chránia pred rakovinou prsníka a pred inými rakovinami. Naopak, sója môže byť výsledkom zvíšeného rizika vzniku rakoviny.

Blud: Sója chráni pred srdcovými chorobami.
Fakt: U niektorých ľudí môže konzumácia sóje znížiť hladiny cholesterolu. Avšak, nie je pravdepodobné, aby sa znížením cholesterolu týmto spôsobom, zabránilo srdcovým chorobám.

Blud: Sójové estrogény (izoflavóny) sú prospešné.
Fakt: Sójové izoflavóny sú fytoendokrinnými narušiteľmi. Môžu zabraňovať ovulácii a stimulovať rast rakovinových buniek. Už konzumácia tak malého množstva, ako 30 gramov denne (4 čajové lyžičky), môže spôsobiť hypotyroidizmus (zníženie funkcie štítnej žľazy) sprevádzaný príznakmi letargie, zápchy, priberania na váhe a únavy.

Blud: Sója a výrobky sú bezpečné a užitočné pre ženy v postmenopauzálnom období.
Fakt: Jedlá zo sóje môžu stimulovať rast na estrogéne závyslých nádorov a znižujú funkciu štítnej žľazy. Znížená funkcia štítnej žľazy je spojená s ťažkosťami v období menopauzy.

Blud: Fytoestrogény v sóji môžu podporiť duševnú výkonnosť.
Fakt: Nedávna štúdia zistila, že ženy s najvyššími hladinami estrogénu v krvi, mali najviac znížené kognitívne funkcie. Konzumácia tofu u japonských Američanov v strednom veku je spojená so zvýšeným výskytom Alzheimerovej choroby v neskoršom veku.

Blud: Sójove izoflavóny a izolovaná sójová bielkovina, majú štatút GRAS (Generally recognised as Safe – Všeobecne považované za bezpečné).
Fakt: Archer Daniels Midland (ADM), najväčší svetový pestovateľ sóje, nedávno stiahol svoju žiadosť na FDA (Food and Drug Administration – Úrad pre kontrolu potravín a liečív) o štatút GRAS pre sójové izoflavóny, keďže rástli protesty z vedeckých kruhov. FDA nikdy neudelila štatút GRAS sójovým izolovaným bielkovinám, kvôli obavám z prítomnosti toxínov a karcinogénov v spracovanej sóji.

Blud: Sója podporuje sexuálny život.
Fakt: Početné štúdie vykonané na zvieratách potvrdili, že sója spôsobuje neplodnosť. Keďže znižuje hladinu testosterónu. Japonské ženy dávajú svojím mužom jesť väčšie množstvo tofu, ak chcú znížiť ich sexuchtivosť.

Blud: Pestovanie sóje je pre prostredie bezpečné.
Fakt: Väčšina sóje v USA a v iných krajinách, je geneticky modifikovaná z toho dôvodu, aby farmári mohli používať veľké množstvá herbicídov.

Blud: Pestovanie sóje je ekonomicky prospešné pre rozvojové krajiny.
Fakt: V krajinách tretieho sveta bola tradičná úroda nahradená sójou, pestovanou medzinárodnými korporáciami, čo prenieslo zisk z lokálnych farmárov na tieto firmy.

Na záver, čítajte etikety a snažte sa vyhýbať prílišnej konzumácii sójových proteínov alebo iných sójových produktov. Fermentované sójové produkty ako sójová omáčka a Tempeh sú relatívne bezpečné lebo sú pripravované fermentáciou a konzumované v malých množstvách.
Článok je krátený a prevzatý z www.badatel.sk




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára